


Aalten
Aalten is een gemeente in het oosten van de provincie Gelderland. Het dorp ligt tegen de Duitse grens en telt in 2022 rond 27.000 inwoners waarvan rond 18.000 in de kern Aalten. Het buitengebied tussen een aantal kernen heeft prachtige landschappen, waar volop mogelijkheden zijn deze al wandelend of fietsend te verkennen.
De Oude Helenakerk
In de kern Aalten staat hoog verheven de prachtige Oude Helena kerk, vernoemd naar de heilige Sint Helena. De kerk, landelijk bekend door de waardevolle muurschilderingen, is het oudste gebouw van Aalten. Men kan de kerk bezichtigen, er worden ook rondleidingen verzorgd.
Het HelenaHuis
Aan de voet van deze middeleeuwse kerk staat sinds 2022 het prachtige HelenaHuis. Een bezoek aan ons HelenaHuis zal gasten verrassen. Hier in het HelenaHuis gaat de aandacht vooral uit naar Helena. Wie was zij en wat heeft ze in de geschiedenis betekend, ook voor de Aaltense gemeenschap? In de ruimte, ‘Hemelse Sferen’ genoemd, kunnen bezoekers van het HelenaHuis kennis maken met de patroonheilige van Aalten, Helena.
Piet te Lintum
Piet te Lintum was een columnist, illustrator, tekenaar en kunstschilder. Hij heeft een groot aantal landschappen en dorpstaferelen geschilderd van zijn geboortestreek Achterhoek.
Hij is geboren in Aalten op 13 januari 1909, overleden in Winterswijk op 1 mei 1985.
Van Piet te Lintum is op de tweede etage van het HelenaHuis werk te zien, gemaakt in de 20ste eeuw. Piet te Lintum heeft een bijzonder stuk geschiedenis van Aalten en omstreken op doek vastgelegd. Hij schilderde onder andere Saksisch erfgoed.
Grafkelder en Kruiswegstaties
Daarnaast kunnen bezoekers kennismaken met de replica van de grafkelder. De replica is een nauwkeurige duplicaat van de grafkelder die zich in de Oude Helenakerk bevindt, onder het koor. Vijftig jaar geleden heeft Henk Heijnen de grafkelder ontdekt.
Afbeeldingen van de Kruiswegstaties, de lijdensweg van Jezus, zijn ook in het HelenaHuis te zien. In vroeger tijden waren de originele stenen Kruiswegstaties in de Oude Helenakerk te zien. Na de reformatie werden ze lange tijd verborgen om ze niet verloren te laten gaan.
De originele stenen platen van deze Kruiswegstaties zijn heden op een prominente plaats in het Catharijne Convent in Utrecht te bewonderen.